Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τοποθέτηση μαθητών του ΕΚ Ευόσμου στη Σεβίλλη της Ισπανίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Ψηφιακές Τεχνολογίες για την αποδοτική διαχείριση της ενέργειας» και κωδικό 2021-1-EL01-KA122-VET-000030790.

 

Πιο συγκεκριμένα, 12 μαθητές και μαθήτριες του τομέα πληροφορικής του ΕΚ Ευόσμου και οι συνοδοί καθηγητές τους ταξίδεψαν από τις 9 έως τις 24 Οκτωβρίου 2022 στην Ισπανία, όπου συμμετείχαν στις δράσεις του προγράμματος Erasmus+. Οι δράσεις αυτές περιλάμβαναν:
  • Βιωματικά σεμινάρια, στα οποία οι συμμετέχοντες εφάρμοσαν και εξειδίκευσαν τις γνώσεις που αποκτούν στα μαθήματα του τομέα της πληροφορικής στον προγραμματισμό σε γλώσσα Python, στον προγραμματισμό αυτοματισμών με Arduino IDE στα πρωτόκολλα επικοινωνίας για τη μετάδοση δεδομένων, στη δημιουργία δικτύων συσκευών ΙοΤ,  στις δομές αποθήκευσης δεδομένων στο υπολογιστικό σύννεφο και στην ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων.
  • Επαγγελματικές επισκέψεις σε εταιρείες που εφαρμόζουν τις τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ) για την περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη. Οι επαγγελματικές επισκέψεις προσέφεραν στους μαθητές μια εκ των έσω εικόνα για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις επιχειρηματικές στρατηγικές ώστε να επιτύχουν τη σύνδεση των γνώσεων και δεξιοτήτων που  αποκτούν στο σχολείο με την  αγορά εργασίας, στοχεύοντας στην καλύτερη προετοιμασία τους για τις πραγματικές επιχειρήσεις του τομέα σε ένα διευρυμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
  • Πολιτιστικές επισκέψεις για τη γνωριμία με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ανδαλουσίας και της Ισπανίας γενικότερα. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην ιστορική πόλη της Σεβίλλης με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, σε μουσεία και μνημεία της πόλης, όπως η Ισπανική Πλατεία, ο Καθεδρικός Ναός με τη Χεράλντα, το βασιλικό παλάτι της Σεβίλλης (Reales Alcázares), το Μουσείο Καλών Τεχνών, η αρένα όπου διεξάγονται οι ταυρομαχίες κ.α. Επισκέφθηκαν επίσης την πόλη Κόρδοβα, αλλά και τη Μαδρίτη όπου περπάτησαν στο κέντρο της πόλης, το πάρκο Retiro και ξεναγήθηκαν στο μουσείο Reina Sofia.
Συνολικά, μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν και να εξειδικεύσουν τη σχολική γνώση και να  προσπαθήσουν να την εξελίξουν σε επαγγελματικά προσόντα με τελικό στόχο την επιτυχή είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Επιπρόσθετα, η εξοικείωση με τη λειτουργία των έξυπνων συσκευών για τον έλεγχο και τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να συμβάλει στην αλλαγή ενεργειακών συμπεριφορών των εμπλεκομένων μαθητών με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας στο σχολείο και το σπίτι.
IMG_20221017_105640
IMG_20221017_105537
IMG_20221018_115657_2
unnamed