Την Πέμπτη 07 Απριλίου 2022, μαθητές της Β΄ τάξης του Μηχανολογικού Τομέα και της Γ΄ τάξης της ειδικότητας «Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών» του σχολείου μας, επισκέφθηκαν τον πολυχώρο πολιτισμού Ισλαχανέ ή αλλιώς την πρώην σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ της πόλης μας, στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης.
Η Σχολή Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, ή αλλιώς Ισλαχανέ της Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς Πολυτεχνείο Μιδάτ Πασά, βρισκόταν στο ανατολικό άκρο της σημερινής οδού Αγίου Δημητρίου, μεταξύ των οδών Αποστόλου Παύλου και Ελένης Ζωγράφου, στο μέσο περίπου των ανατολικών τειχών της πόλης, κοντά στη Νέα Χρυσή Πύλη.
Πρόκειται για το πρώτο συγκρότημα ορφανοτροφείου – τεχνικής σχολής της πόλης και χτίστηκε κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στη Θεσσαλονίκη, ενδεικτικό παράδειγμα των μεταρρυθμίσεων που επιχείρησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την περίοδο του Τανζιμάτ (1839-1876), αλλά και των ευρύτερων εκσυγχρονιστικών εκπαιδευτικών τάσεων της εποχής. Το συγκρότημα απαρτίζονταν από τέσσερις κτιριακές ενότητες, τρεις από τις οποίες είχαν οικοδομηθεί εντός των ανατολικών τειχών της πόλης και μία εκτός.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γνώρισαν την ιστορία της πόλης μας μέσα από την ιστορία του μουσείου αλλά και την ιστορία της Τεχνικής Εκπαίδευσης, ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και τον περιβάλλοντα χώρο, κατέγραψαν και μελέτησαν με τη βοήθεια των καθηγητών τους μηχανές, εργαλεία, όργανα μέτρησης και μηχανουργικές εργασίες.

Τομέας Μηχανολογίας, 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, Υπεύθυνοι καθηγητές: Τσιρίκα Ευαγγελία, Αγκαθίδης Δημήτριος, Φραγγεδάκης Γεώργιος, και Χλωρός Ιωάννης