Έπειτα από την εγκατάσταση της καλλιέργειας μαρουλιού στο θερμοκήπιο του σχολείου, οι μαθητές στο πλαίσιο των εργαστηριακών ασκήσεων παίρνουν παρατηρήσεις που αφορούν στην ανάπτυξη των φυτών, στην εμφάνιση εχθρών ή ασθενειών και στην παρουσία ζιζανίων.

Στις 9 Νοεμβρίου, οι μαθητές παρατήρησαν ότι ορισμένα φυτά έχουν διαφορετική ανάπτυξη με επιμήκυνση των μεσογονατίων διαστημάτων και έναρξη της έκπτυξης ανθικού στελέχους. Τα φυτά αυτά δεν είναι εμπορεύσιμα με αποτέλεσμα να προκαλούν οικονομική ζημία στον παραγωγό.

Η έκπτυξη του ανθικού στελέχους (προετοιμασία για να ανθίσει το φυτό) παρατηρείται όταν το μαρούλι εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες (μεγαλύτερες από 26οC)  για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Για να επιβεβαιώσουν οι μαθητές την υπόθεση που  έκαναν, αναζήτησαν τα μετεωρολογικά δεδομένα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και διαπίστωσαν ότι «Ο φετινός Οκτώβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, και εκτός από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, και την Κρήτη, ήταν ο πιο θερμός Οκτώβριος από το 2010. Στη Μακεδονία και τη Θράκη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 3,5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.», (https://www.meteo.gr/articles_all.cfm)

Για την διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, οι μαθητές επικοινώνησαν με τον καθηγητή Λαχανοκομίας κο Αναστάσιο Σιώμο και αφού περιέγραψαν το πρόβλημα και έδειξαν σχετικές φωτογραφίες, συζήτησαν εκτενώς για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια λαχανικών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικά ο καθηγητής ανέφερε ότι, εάν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή, θα μειωθεί η χρονική περίοδος στην διάρκεια του έτους που μπορεί να καλλιεργηθεί και να παραχθεί το μαρούλι και άλλα χειμερινά λαχανικά στην περιοχή μας.

Στις 10 Νοεμβρίου, οι μαθητές προσδιόρισαν το ποσοστό των φυτών που ξεκίνησαν να εκπτύσσουν ανθικό στέλεχος και κινδυνεύουν να είναι μη εμπορεύσιμα, στο 32% των φυτών στην συνολική έκταση του θερμοκηπίου.

Αισιοδοξούμε ότι η δυσμενής αυτή επίδραση της θερμοκρασίας θα ανακοπεί ώστε οι μαθητές να υλοποιήσουν την καθιερωμένη δράση της προσφοράς μέρους της παραγωγής στο συσσίτιο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Ευόσμου.