15ο-Μαθητικό-Συνέδριο-Πληροφορικής-Noesis-26-4-2023_6-2.jpg IMG_20230426_105233-1.jpg 15ο-Μαθητικό-Συνέδριο-Πληροφορικής-Noesis-26-4-2023_3-0.jpg

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, στον συνεδριακό χώρο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών – ΝΟΕΣΙΣ, και στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο 15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής,  οι μαθητές Θάνος Βαγγέλης και Λυτρίδης Αλέξανδρος από την Γ’ τάξη του τομέα Πληροφορικής, παρουσίασαν την εργασία τους με τίτλο AutoSolar System.

Στόχος του έργου AutoSolar System είναι η εφαρμογή τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ) για την παρακολούθηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και της κατανάλωσής της. Μέσα από την καταγραφή και οπτικοποίηση των δεδομένων παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας  επιδιώκεται η καλλιέργεια συνηθειών και πρακτικών φιλικότερων προς το περιβάλλον με τελικό στόχο την αποδοτική διαχείριση και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποιο συγκεκριμένα, οι μαθητές κατασκεύασαν διάταξη στην οποία παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ και αποθηκεύεται σε μπαταρία. Στη διάταξη υπάρχει υποδοχή USB για τη φόρτιση κινητού τηλεφώνου από την ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο. Έχει επίσης συνδεθεί λάμπα  η οποία θα αντλεί ενέργεια από τη φορτισμένη μπαταρία. Η λειτουργία της διάταξης παρακολουθείται από αισθητήρες ρεύματος ώστε να καταγράφονται και να οπτικοποιούνται  τα δεδομένα παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προσομοιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη λειτουργία ενός έξυπνου μετρητή.

Ζωή Μπέλλη