Στο εργαστήριο 220 του ΕΚ Ευόσμου και στα πλαίσια του μαθήματος Ειδικά Θέματα, της ειδικότητας των Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής, οι μαθητές/τριες του Τομέα Πληροφορικής σε συνεργασία με τους/τις μαθητές/τριες του τομέα Νοσηλευτικής , εκτύπωσαν την πρώτη ιατρική μάσκα. Για την εκτύπωση της ιατρικής μάσκας χρησιμοποιήθηκε ο 3D εκτυπωτής του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου.
Το ράμφος  που διώχνει το μίασμα.
Στην Ευρώπη του 17ου αιώνα, οι γιατροί που έβλεπαν κρούσματα της βουβωνικής πανώλης κάλυπταν το σώμα τους, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια και επιπλέον φορούσαν μια μάσκα με ένα μακρύ ράμφος σαν πουλί.
H μάσκα με μύτη “μισό πόδι μακρύς”, σε σχήμα ράμφους, ήταν γεμάτη με άρωμα με μόνο δύο τρύπες, μία σε κάθε πλευρά κοντά στα ρουθούνια. Οι γιατροί της πανούκλας γέμισαν τις μάσκες τους με theriac, μια ένωση με περισσότερα από 55 βότανα και άλλα συστατικά όπως σκόνη σάρκας οχιάς, κανέλα, μύρο και μέλι. Ο λόγος πίσω από τις μάσκες πανώλης με ράμφος ήταν μια εσφαλμένη αντίληψη για την ίδια τη φύση της επικίνδυνης ασθένειας.
Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή, η χρήση της μάσκας  μπορούσε να προστατεύσει τον γιατρό από το μίασμα (Miasma).
Στην εποχή πριν από τη θεωρία των μικροβίων της ασθένειας, οι γιατροί πίστευαν ότι η πανώλη εξαπλώθηκε μέσω δηλητηριασμένου αέρα. Τα γλυκά και πικάντικα αρώματα πιστεύεται ότι μπορούσαν να απολυμάνουν ή να καθαρίσουν με τις αναθυμιάσεις τους, τις περιοχές που είχαν πληγεί από την πανώλη και να προστατεύσουν αυτόν που εισέπνεε τον αέρα. Ο Charles de Lorme δημιουργός της μάσκας –  πίστευε ότι το σχήμα του ράμφους της μάσκας θα έδινε στον αέρα αρκετό χρόνο για να διαχυθεί από τα προστατευτικά βότανα πριν χτυπήσει τα ρουθούνια και τους πνεύμονες των γιατρών.
Στην πραγματικότητα, η πανώλη προκαλείται από το Yersinia pestis, βακτήριο που μπορεί να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο και μέσω τσιμπήματος ψύλλων, επαφής με μολυσμένο υγρό ή ιστό και εισπνοή μολυσματικών σταγονιδίων από το φτέρνισμα ή το βήχα άτομα με πνευμονική πανώλη.
Τρεις φρικτές πανδημίες πανώλης σάρωσαν τον κόσμο πριν αποκαλυφθεί τελικά η αιτία της: -η πανώλη του Ιουστινιανού, η οποία σκότωνε έως και 10.000 ανθρώπους την ημέρα γύρω στο 561 μ.Χ. Ο Μαύρος Θάνατος, ο οποίος εξάλειψε έως και το ένα τρίτο των Ευρωπαίων μεταξύ 1334 και 1372 και συνεχίστηκε με διαλείπουσες επιδημίες μέχρι το 1879. Η Τρίτη Πανδημία, η οποία κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Ασίας μεταξύ 1894 και 1959.
Οι γιατροί της πανούκλας μπορεί να ήταν άμεσα αναγνωρίσιμοι, αλλά μέχρι την άνοδο της μικροβιακής θεωρίας της ασθένειας και των σύγχρονων αντιβιοτικών, οι φορεσιές τους και η μάσκα δεν παρείχαν πραγματική καμία προστασία ενάντια στην ασθένεια.
Τομέας πληροφορικής, Ειδικότητα Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής, 2ο ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ